Δράσεις

 

Έλεγχος προσβασιμότητας στο κτίριο του Δημοτικού Θέατρο Ζακύνθου

Έλεγχος προσβασιμότητας στο κτίριο του Δημοτικού Θέατρο Ζακύνθου

Τη Δευτέρα 25 Μάιου 2015 και ώρα 11 το πρωί, αντιπροσωπεία του Σωματείου μας, επισκέφτηκε το κτίριο του νέου Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου, για να πραγματοποιήσει αυτοψία για την προσβασιμότητα του χώρου. Παρόν ήταν ο αντιδήμαρχος Αρκαδίων, κος Κόκλας Ιωάννης, ενώ τη ξενάγηση στο χώρο ανέλαβαν ο υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου, Κος Καρακάσης Ιωάννης και υπεύθυνοι της Τεχνικής Εταιρείας ΄΄ΑΡΧΙΚΟΝ΄΄, που έχει αναλάβει το έργο.

Κατά τη ξενάγηση και περιήγηση στο χώρο, διαπιστώσαμε τα εξής :

1. Ο πάγκος των εκδοτηρίων των εισιτηρίων (γκισέ), στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου, βρίσκεται σε ψηλό επίπεδο, ακατάλληλο για ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο. Προτείνεται τα άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο να εξυπηρετούνται στον εσωτερικό χώρο του θεάτρου, όπου πρέπει να κατασκευαστεί χαμηλός πάγκος (γκισέ).
2. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου , όσο και οι δύο πλαϊνές, έχουν ένα σκαλοπατάκι, 2 εκατοστών, που καθιστά ανώμαλο το έδαφος και δυσχερή την αυτόνομη μετακίνηση των κινητικά αναπήρων. Προτείνεται η λείανση και η εξάλειψη των εμποδίων.
3. Από την κεντρική αίθουσα των θεατών, προς την σκηνή του θεάτρου, υπάρχουν και από τις δυο πλευρές σκαλοπάτια που οδηγούν στη σκηνή. Προτείνουμε στη μια πλευρά να κατασκευαστεί ράμπα, για την ανεμπόδιστη και αυτόνομη διέλευση των κινητικά αναπήρων στη σκηνή.
4. Οπτικές και ηχητικές ενδείξεις/πληροφορίες στην καμπίνα και γραφή Braille στους κομβιοδόχους των ασανσέρ.
5. Τοποθέτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία στους τοίχους του κτιρίου, με ευδιάκριτα γράμματα και σε γραφή Braille, για τη σωστή καθοδήγηση στους χώρους του θεάτρου.

Από συζήτηση που είχαμε με υπεύθυνους της εργολήπτριας εταιρείας ΄΄ΑΡΧΙΚΟΝ΄΄ και με τον υπάλληλο των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου, Κο Καρακάση, ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Ζακύνθου προσανατολίζεται στην υλοποίηση της δεύτερης εργολαβίας για τον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου.
Το Σωματείο μας θα ξαναεπισκεφτεί το χώρο του Θεάτρου, τόσο στο στάδιο ολοκλήρωσης των παραπάνω παρεμβάσεων όσο και στο στάδιο διεκπεραίωσης της δεύτερης εργολαβίας, για τυχόν παρατηρήσεις μας.