ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ο Φ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, πραγματοποίησε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία», μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων των Ιονίων Νήσων, καθώς και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας και αστυνομικό προσωπικό.

Η ημερίδα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία και πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την αφύπνιση αλλά και την ανάδειξη του ουσιαστικού ρόλου και της συμβολής του Σώματος στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας, με αναπηρία.

Στην ημερίδα πραγματοποίησε εισήγηση ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου, κος. Βαρδακαστάνης Φίλιππος με θέμα, την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Συγκεκριμένα, ο κος. Βαρδακαστάνης Φίλιππος αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια και επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους 2022, όλα τα δημόσια κτίρια υποχρεούνται να είναι πρσοβάσιμα καθώς και τα ιδιωτικά και οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα στις παραλίες και την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ σε αυτές και την τοποθέτηση μηχανισμού sea track. Καθώς και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την κατάληψη θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ από οχήματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έλλειψη προσβασιμότητας στο Αστυνομικό τμήμα Ζακύνθου αλλά και γενικά στην έλλειψη προσβασιμότητας στα Αστυνομικά τμήματα.

Επίσης, ο κος. Βαρδακαστάνης Φίλιππος, ανέφερε την σύσταση της Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας Ιονίων Νήσων, που έχει ως στόχο να γνωμοδοτεί σε θέματα προσβασιμότητας στην οποία τακτικό μέλος είναι ο κος. Ζουμπουλίδης Σπυρίδων Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ, Α’ Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας με Αναπηρία Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία ως εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας ΑμεΑ και αναπληρωτή τον Πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ», μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Νήσων και αναπληρωματικό μέλος του Γενικού Συμβυλίου της ΕΣΑμεΑ κο. Βαρδακαστάνη Φίλιππο.

Τελειώνοντας, ο κος. Βαρδακαστάνης Φίλιππος τόνισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία του Σωματείου και της αστυνομίας και ευελπιστεί να επιλυθεί το θέμα της προσβασιμότητας ώστε να μπορούν όλα τα Άτομα με Αναπηρία να μετακινούνται ελεύθερα και ανεμπόδιστα.