Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Φ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΟ. Γ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟ

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ κος. Βαρδακαστάνης Φίλιππος μαζί με τον Ταμία του Δ.Σ. κο. Παντή Σταύρο, τον Αναπληρωματικό Γενικό Γραμματέα κο. Κολέυρη Παναγιώτη και την Οργανωτική Γραμματέα κα. Καπνίση Αναστασία συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ζακύνθου κο. Στασινόπουλο Γεώργιο στο γραφείο του Δημάρχου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία στο νησί μας, με κύριο γνώμονα την προσβασιμότητα, την κοινωνική ένταξη και συμπερίληψη και την αυτόνομη διαβίωση.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου, κος. Βαρδακαστάνης Φίλιππος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της προσβασιμότητας, καθώς είναι ένα μείζον πρόβλημα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Ο Πρόεδρος τόνισε ιδιαίτερα την υποχρέωση των αρμόδιων αρχών και της αστυνομίας να γίνονται συνεχείς έλεγχοι και να τιμωρούνται οι παραβάτες, καθώς η κατάληψη των θέσεων στάθμευσης και των ραμπών από οχήματα και δίκυκλα είναι πλέον συνεχές φαινόμενο, το οποίο εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση και μετακίνηση στα άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, ο κος. Στασινόπουλος Γεώργιος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ για τη συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα υλοποίησης προσβάσιμων παραλιών στο νησί, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν το αγαθό της θάλασσας μέσω των μηχανισμών seatrack.
Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε είναι η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ στο νησί μας.
Σκοπός, της δημιουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, είναι η αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και η εξάλειψη της ιδρυματοποίησης των ατόμων που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας, σε περίπτωση που το οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει τη διαβίωση τους.

Οι προτάσεις του Σωματείου κατατέθηκαν και εγγράφως στο Δήμαρχο.