ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Στα πλαίσια της 10ης Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» το Σάββατο 12 Οκτωβρίου2024 και ώρα 10:00 π.μ διοργάνωσε ημερίδα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικό Κέντρου Ζακύνθου με θέμα: «Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για την Ψυχική Αναπηρία από τους Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας». Στην ημερίδα μίλησαν εξαιρετικοί επιστήμονες από τον χώρο της ψυχικής υγείας σχετικά με θέματα που απασχολούν όλους μας.

Συγκεκριμένα, την έναρξη της ημερίδας την έκανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου κος. Βαρδακαστάνης Φίλιππος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές της ημερίδας έδωσε το λόγο στον Γενικό Γραμματέα του ΔΣ κο. Μπενίση Μάριο, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στη λειτουργία του Σωματείου, και τον σκοπό της διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας. Ο κος. Μπενίσης Μάριος ανέφερε ότι στο Σωματείο υπάρχουν 103 μέλη που έχουν λάβει πιστοποίηση από ΚΕΠΑ με ψυχική αναπηρία που περιλαμβάνουν ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια κ.α. γι’ αυτό το λόγο και το Δ.Σ. του Σωματείου αποφάσισε την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, ώστε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για το τι είναι η ψυχική αναπηρία και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φροντίζουμε την ψυχική υγεία μας.

Κατόπιν, ο κος Μπενίσης Μάριος έδωσε το λόγο στον κο. Βισβάρδη Αναστάσιο Ψυχίατρο, Επιμελητή Α΄ του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην σημαντική έλλειψη δομών για άτομα με ψυχικές ασθένειες γενικά στην Ελλάδα και ειδικά στο νησί μας. Χαρακτηριστικά, ο κος. Βισβάρδης Αναστάσιος, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ψυχικές ασθένειες όπου με την κατάλληλη στελέχωση από ιατρικό (ψυχιάτρους, ψυχολόγους) και επιστημονικό προσωπικό (π.χ. εργοθεραπευτές) τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες μπορούν να είναι λειτουργικά και να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Ο κος. Βισβάσδης ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη από κέντρα για άτομα εξαρτημένα από ουσίες. Συγκεκριμένα, μόνο στην Αθήνα, υπάρχουν δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν εξαρτώμενα άτομα από ουσίες. Όλες αυτές οι ελλείψεις σε δομές και του κατάλληλου ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού στα ήδη υπάρχοντα κέντρα οδηγούν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες στην απομόνωση τους στο σπίτι και την κοινωνική τους αποξένωση. Ιδιαίτερα, ο κος. Βισβάρδης Αναστάσιος τόνισε την σημαντική έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό που υπαρχει στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο μοναδικός ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Ζακύνθου γεγονός που δυσκολεύει αρκετά την εξυπηρέτηση των περιστατικών που έρχονται στο Νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, ο κος. Μπενίσης Μάριος, έδωσε το λόγο στο Βουλευτή Ζακύνθου κο. Ακτύπη Διονύσιο, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και θέλησε να απευθύνει χαιρετισμό και αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας δομών φιλοξενίας των ατόμων με ψυχικές ασθένειες αλλά και στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων με το κατάλληλο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό.

Κατόπιν, ο κος. Μπενίσης Μάριος έδωσε το λόγο στην κα. Κλάδη Πέγκυ ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ζακύνθου. Η οποία αφού έκανε μια εκτενής παρουσία του Κέντρου στο οποίο εργάζεται, καθώς και τον σκοπό λειτουργίας του αναφέρθηκε στην ψυχική ανθεκτικότητα όλων μας και ιδιαίτερα των ατόμων με ψυχικές ασθένειες, ενώ πρότεινε και τρόπους ενίσχυσης της ψυχικής μας ανθεκτικότητας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στη ζωή μας.

Συγκεκριμένα, η κα. Κλάδη ενημέρωσε τα παρευρισκόμενα μέλη ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ανήκει σε ένα πανελλήνιο δίκτυο και αναφέρεται σε γυναίκες μετανάστριες, μονογονείς, γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους έως 14 ετών και γυναίκες θύματα βίας. Επίσης, η κα. Κλάδη τόνισε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών προσφέρει συμβουλευτική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή υποστήριξη σε γυναίκες που έχουν ανάγκη και μπορούν να υποστηρίξουν γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσα από διάφορες δράσεις όπως η χορήγηση και η χρήση του κομπιού κινδύνου(panic botton) καθώς και η παροχή στέγης σε γυναίκες και μητέρες με παιδιά που κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μορφή Βίας και κακοποίησης. Στη συνέχεια, η κα. Κλάδη έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανοχή σε καμία μορφή Βίας και καμία γυναίκα δεν είναι η μόνη και δεν είναι μόνη! Όπως τόνισε η κα. Κλαδη για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να έχουμε ενδυναμώσει την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Η ψυχική ανθεκτικότητα κάθε ατόμου μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την αυτοφροντίδα, από την αλληλεπίδρασή μας με τους γύρω μας και τη σύνδεσή μας μαζί τους, τη θέσπιση στόχων, να παραμένουμε αισιόδοξοι και θετικοί, να είμαστε στο παρών και να έχουμε τον αυτοέλεγχο στη ζωή μας. Ολοκληρώνοντας, την ομιλία της η κα. Κλαδη ανέφερε ότι ο ψυχικά ανθεκτικός άνθρωπος είναι αυτός που είναι ήρεμος, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του, συνδέεται με τους άλλους και συνεχίζει να προσπαθεί.

Ακολούθως, η κα. Καρακασίδη Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια – Ειδική Επιστημονική συνεργάτιδα της υπηρεσίας Κοινωνίας Πρόνοιας του Δήμου Ζακύνθου εξήγησε τι είναι αναπηρία και ποιες δυσκολίες επιφέρει στη ζωή του ατόμου. Επίσης, η κα. Καρακασίδη αναφέρθηκε στον κοινωνικό αποκλεισμό και το στίγμα που συνοδεύει την αναπηρία, καθώς και ότι η έλλειψη ελέγχου και η υπερβολική εξάρτηση των ατόμων με αναπηρία από τον κοινωνικό και οικογενειακό τους περίγυρο, μπορεί να εντείνει την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.

Η κα. Καρακασίδη τόνισε ότι η διατήρηση της ψυχικής μας υγείας είναι σημαντική για όλους μας, αφού το άγχος και η πίεση από το σύγχρονο τρόπο ζωής, η έλλειψη χρόνου αυτοφροντίδας, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η κοινωνική πίεση που βιώνουμε όλοι μας μέσα από τα πρότυπα που προβάλλονται στο διαδίκτυο σε συνδυασμό με το γενετικό υπόβαθρο επιδεινώνουν τις ψυχικές διαταραχές. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό όλοι μας να φροντίθζουμε την ψυχική μας υγεία, να ζούμε στο εδώ και τώρα και να ζητάμε τη βοήθεια ειδικού όταν το έχουμε ανάγκη, καθώς ακόμα και τώρα θεωρείται ταμπού από την κοινωνία να πηγαίνει κάποιος στον ψυχολόγο. Η κα. Καρακασίδη ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας ότι είναι σημαντικό να ζούμε στο παρόν και να μην ανησυχούμε για το παρελθόν αφού δεν υπάρχει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κος. Στασινόπουλος Γιώργος ο οποίος αφού καλημέρισε τους παρευρισκόμενους, συνεχάρη το Σωματείο για αυτή τη δράση τους και τόνισε ότι ο Δήμος βρίσκεται πάντα κοντά σε τέτοιες πρωτοβουλίες.